Túri Halas Napok – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00531

Túri Halas Napok – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00531

A Mezőtúri Városfejlesztési Kft. 5.000.000 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Túri Halas Napok Hagyományőrző- és Gasztronómiai Fesztivál megrendezésére. A projekt megvalósításához nyújtott támogatásból két rendezvény kerül megrendezésre, tervezetten 2019 és 2020 nyarán.

A projekt célja, a tradicionális, hagyományos értékek megőrzése és ápolása a helyi közösségek bevonásával, összefogásával. A rendezvények során olyan hagyományok kerülnek felelevenítésre, mint a helyi gasztronómia, a halételek, a horgászat és a fazekasság.

A Rendezvények helyszínéül a Fekete István út, az Erzsébet Liget és a Ligeti tó szolgál.

A helyszínek lehetőséget teremtenek a rendezvényen résztvevők számára a környezettudatos szemléletmód kialakítására. A tó a horgászverseny megrendezésére alkalmas, míg az Erzsébet Liget területe illetve az oda vezető Fekete István út pedig a gasztronómia ismeretterjesztő, halas ételeket elkészítő rendezvény lebonyolítására alkalmas.

A rendezvény kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a különböző generációkat összehozza, mely különösen fontos a hagyományok és a kulturális értékek átadásában.

A Projekt megvalósításának kezdete: 2019.05.01.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020.07.31.

A Támogatás összege: 5.000.000 Ft        

A Támogatás intenzitása: 100%

Megrendezésre került az I. Túri Halas Napok – Hagyományőrző – és Gasztronómiai Fesztivál

2019. július 13 – án került megrendezésre az első Túri Halas Napok – Hagyományőrző- és Gasztronómia Fesztivál. A programok három helyszínen zajlottak: a Ligeti-tónál, az Erzsébet – ligetben és a Fekete István utcában. Nagy örömünkre és reméljük, hogy a többség megelégedettségére, létrejöhetett, útjára indulhatott, egy olyan új kezdeményezésnek helyt adó rendezvény, amely véleményünk szerint harmonikusan illeszkedett az eddigi jól megszokott és kialakult városi programsorozatba és elsődleges céljának tekinti a hagyományőrzést, a helyi kulturális értékek ápolását.
Túri Halas Napok két alappillére a Ligeti-tó környezetében zajló horgászverseny, illetve a Fekete István utcában zajló, nagysikerű halételfőző verseny volt.
A horgászverseny már a kora reggeli órákban kezdődött és hatalmas érdeklődés kísérte minden korosztály részéről. A verseny alkalmával kifogott halat, akár a főzőversenyhez is fel lehetett használni.

A mezőtúri hagyományok, értékek között kiemelt szerepet tölt be a túri fazekasság, Méltán viseli Mezőtúr a „Kerámia Fővárosa” címet. A Nagykunság délkeleti részén található település a 19. század utolsó harmadára, a történelmi Magyarországot figyelembe véve, az egyik legjelentősebb fazekas központtá fejlődött. Az igazán kiváló fazekas mesterek közül a leghíresebb, Badár Balázs emelkedett ki, akinek a munkássága a mai napig hatással van Mezőtúr fazekas kultúrájára. A mezőtúri fazekasság 2009-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára. A délelőtti órákban Pusztai Zsolt muzeológus, a Túri Fazekas Múzeum igazgatójának előadását hallgathatták meg a jelenlevők a fazekasságról és a halászat történetéről.
A mezőtúri fazekasság a főzőversenynél is szerepet kapott, hiszen minden főzésben induló csoport egy – egy tradicionális mezőtúri tálat, tányért kapott ajándékba, amelyben az elkészített ételek felszolgálása, kóstoltatása, elbírálása történt a neves zsűri előtt.
Szatmári János séf, a zsűri elnöke az eredményhirdetésen külön kiemelte az egységes, minőségi tálalást, továbbá elmondta, hogy Mezőtúr nagyon büszke lehet magára, hiszen a versenyben több mint 20 halas étellel neveztek a versenyzők és a mindenki által jól ismert halászlé mellett számtalan különleges halétellel találkozhattak a zsűri tagjai.

A rendezvényen jelen voltak a helyi kézművességet bemutató árusok is, melynek köszönhetően létrejött a helyi kézművesek gazdag választékát felsorakoztató „Kézművesek utcája”. A helyszínen lehetőségnyílt a fazekaskorongozás kipróbálására is.
Az egész napos hagyományőrző, kulturális értékeket ápoló, azokat egy környezetbe, egy közösségbe hozó rendezvényt Kocsis Tibor jó hangulatú, akusztikus könnyűzenei koncertje zárta.

Megrendezésre került a II. Túri Halas Napok

2021. július 31 – én került megrendezésre a második Túri Halas Napok – Hagyományőrző- és Gasztronómia Fesztivál. A programok három helyszínen zajlottak: a Ligeti-tónál, az Erzsébet – ligetben és a Mezőtúri Strandfürdőben.
Túri Halas Napok két alappillére a Ligeti-tó környezetében zajló horgászverseny, illetve a strand területén zajló, nagysikerű halételfőző verseny volt.
A horgászverseny már a kora reggeli órákban kezdődött és hatalmas érdeklődés kísérte minden korosztály részéről. A verseny alkalmával kifogott halat, akár a főzőversenyhez is fel lehetett használni.

A mezőtúri hagyományok, értékek között kiemelt szerepet tölt be a túri fazekasság, Méltán viseli Mezőtúr a „Kerámia Fővárosa” címet. A Nagykunság délkeleti részén található település a 19. század utolsó harmadára, a történelmi Magyarországot figyelembe véve, az egyik legjelentősebb fazekas központtá fejlődött. A rendezvényen jelen voltak a helyi kézművességet bemutató árusok is, melynek köszönhetően létrejött a helyi kézművesek gazdag választékát felsorakoztató „Kézművesek utcája”. A helyszínen lehetőségnyílt a fazekaskorongozás kipróbálására is.

A várva-várt halételfőző versenyen Patkós Lajos (Placc Bistro), Ádám Anita (Nemzeti szálloda), Dobos Ildikó és Olajos Szabolcs (Szőlőfürt Vendéglő) zsűrizett. A zsűri tagjai elégedettek voltak a versenyzők által elkészített ételekkel, és boldogan kóstolták végig a fenségesebbnél fenségesebb falatokat.

Kiemelt partnerünk